Förra veckan pratade vi om att jordklotet lutar i sin omloppsbana kring solen. Detta medför att norra jordklotet är längre ifrån solen under en period av året samtidigt som att då södra jordklotet befinner sig närmare solen och tvärtom under andra halvan av året. Det är därför vi har årstider. Solstrålningen träffar jordens midja (ekvatorn) ungefär samma över hela året så där har de inte årstider utan alltid varmt klimat. Solen är därför en viktig faktor till varför vi har väder och klimat.
Ser du på bilden ovanför att jorden lutar 23 grader? Titta på den vänstra globen? Ser du att norra halvklotets lutning gör att jordens avstånd till solen blir kortare? Vad tror du då att det är för årstid på Norra halvklotet. Titta på det högra klotet, där är det tvärtom. Södra halvklotet har kortare avstånd till solen. Alltså har vi då vinter och södra halvklotet har sommar. Detta förklarar varför det är värmebölja i Australien när de firar julafton medans vi åker pulka. (förhoppningsvis)
På torsdag så ska vi prata om klimat och väder.
Titta på min powerpoint nedanför, den berättar för dig om de fyra faktorerna som påverkar vilket väder och vilket klimat som finns på en viss plats. Du ska kunna använda dessa faktorer för att avgöra varför klimatdiagram visar skillnader i temperatur och nederbörd trots att platserna ligger på samma breddgrad.

övning_i_att_använda_klimatfaktorer_år_7.docx |

klimatfaktorer_år_7.pptx |